Owsiana tarta ze śliwkami bez cukru, mleka i glutenu

  • Aktualności
Miasto z Wizją / 09.08.2020 / Komentarze
Dietetyk Anna Englisz poleca przepis na smaczną i zdrową alternatywę dla tradycyjnych słodkości

                                                                                 Owsiana tarta ze śliwkami bez cukru, mleka i glutenu

Ilość porcji to 12. Wartość odżywcza i wymienniki 1 porcji to: WW = 1.44, WBT = 1.13, kcal = 172, węglowodany = 16.22g, błonnik = 1.81g, białko = 19.5g, tłuszcz = 1.13g, suma wymienników (WM) = 2.6, w tym procent WBT = 45

Składniki:
Ciasto kruche:
• 1 ,5 szklanki (150g) mąki owsianej bezglutenowej
• 5 łyżek (125g) schłodzonego oleju kokosowego (możesz też użyć masła)
• garść (75g) suszonych daktyli
• 1 żółtko (15g)
• 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy

Nadzienie:
• 4 garście (300g) śliwek bez pestek
• szczypta cynamonu

Do dekoracji:
• 1 łyżka (6g) pudru z ksylitolu

Wykonanie:
1. Daktyle zalej gorącą wodą i ostaw na ok 20-25 minut do namoczenia.
2. Odsącz daktyle i bez wody zmiksuj lub rozgnieć widelcem.
3. Mąkę owsianą przesiej do dużej miski (zostaw 1 łyżkę), wetrzyj chłodny olej koksowy. Dodaj mus daktylowy i żółtko i dokładnie wyrób na gładką masę.
4. Wstaw do lodówki na ok pół godziny.
5. Śliwki przekrój na pół i wymieszaj z cynamonem i 1 łyżką mąki owsianej.
6. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż ciasto (pozostaw kawałek do pokruszenia na wierzch).
7. Piekarnik nastaw na 180 st. C, wybierz program pieczenia góra – dół bez termoobiegu. Piecz 15 minut.
8. Następnie na wierz ciasta ułóż śliwki, posyp pokruszonym ciastem i piecz ok 40-45 minut.
9. Ciasto pozostaw w piekarniku do wystudzenia.
10. Przed podaniem posyp pudrem z ksylitolu – opcjonalnie.

Porady:
1. Olej kokosowy możesz zastąpić masłem w tej samej ilości.
2. Użyć zimnego oleju kokosowego lub zimnego masła – ale nie rozpuszczonego. Tłuszcz musi być w konsystencji stałej.
3. Jeżeli dysponujesz kwaśnymi śliwkami, możesz je lekko posłodzić musem daktylowym lub ksylitolem.
4. Pozwól ciastu wystygnąć, dzięki temu wydzielony podczas pieczenia sok ze śliwek stężeje.
 

Więcej porad żywieniowych oraz przepisów na smaczne i zdrowe przepisy znajdą Państwo na stronie www.napolslodko.com oraz na profilu www.facebook.com/napolslodko.

Tekst, zdjęcia: dietetyk Anna Englisz