Kawowe wegańskie serniczki z nerkowców

  • Aktualności
Miasto z Wizją / 19.08.2017 / Komentarze
Dietetyk Anna Englisz poleca przepis na smaczną i zdrową alternatywę dla tradycyjnych słodkości

Kawowe wegańskie serniczki z nerkowców słodzone melasą karobową (bez cukru rafinowanego)

Ilość to: 15 sztuk (serniczków). Wartość odżywcza i wymienniki 1 serniczka: WW = 1.47, WBT = 1.49, kcal = 210.1, węglowodany = 16.49g, błonnik = 1.8g, białko = 3.01, tłuszcz = 15.83g,  Suma wymienników (WM) = 3.01, w tym procent WBT = 51

Składniki:
spód:
• 6-7 łyżek (50g) wiórków kokosowych
• garść (100g) suszonych daktyli

masa z nerkowców:
• 1 i 1/2 szklanki nerkowców (200g)
• 1/4 szklanki oleju kokosowego (75g)
• 1 szklanka śmietanki kokosowej lub gęstego mleka kokosowego (200g) o minimalnej zawartości ekstraktu z kokosa 80%
• 1/4 szklanki melasy karobowej (105g)
• 1 łyżka (10ml) ekstraktu waniliowego

dodatki do masy kawowej:
• 2 łyżeczki naparu espresso
• 4 łyżeczki (20g) gorzkiego kakao

Wykonanie:
kilka godzin przed przygotowaniem serniczków
1. Orzechy zalej gorącą wodą ok 5 cm ponad powierzchnię orzechów i pozostaw do namoczenia na minimum 4 godziny.
2. Śmietankę lub mleczko kokosowe wstaw na kilka godzin do lodówki.

spód:
1. Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na minimum 20minut do namoczenia. Odsącz daktyle i zmiksuj je na mus. Do musu daktylowego dodaj wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj.

serniczki:
1. Orzechy odsącz, zmiksuj na gładką masę.
2. Do masy orzechowej dodaj gęstą część mleczka/śmietankę kokosową, melasę, ekstrakt waniliowy oraz olej kokosowy. Masę dokładnie wymieszaj.
3. Masę podziel na dwie części, do jednej dodaj napar z kawy i kakao. Wymieszaj.
4. Przygotuj 12 silikonowych lub papierowych foremek na babeczki, umieść je w sztywnej formie na muffinki.
5. Na dnie umieść masę daktylowo-kokosową. Następnie dodaj kawową masę, na wierzch umieść jasną masę orzechową.
6. Wstaw do zamrażarki na ok 4 godziny, ewentualnie możesz je wstawić do lodówki i mocno schłodzić – też będą smaczne.
7. Przed podaniem możesz każdy serniczek udekorować bitką śmietanką kokosową.

Porady:
1. Jeżeli zapomnisz namoczyć orzechy to możesz przyśpieszyć proces namaczania zalewając je gorącą wodą.
2. „Serniczki” wyjmij z zamrażarki na 10 minut przed podaniem.
3. Espresso możesz zastąpić naparem z mocnej kawy przygotowanym tradycyjnie, bez użycia ekspresu do kawy.
 

Więcej przepisów na smaczne i zdrowe przepisy znajdą Państwo na stronie www.napolslodko.com oraz na profilu www.facebook.com/napolslodko.

Tekst, zdjęcia: dietetyk Anna Englisz