Czekoladowe ciastka? A może deser z owocami i bitą śmietaną?

  • Aktualności
Miasto z Wizją / 12.02.2017 / Komentarze
Dietetyk Anna Englisz podpowiada, jak we własnej kuchni wyczarować zdrowe słodkości

 

CZEKOLADOWE CIASTKA W POLEWIE CZEKOLADOWEJ SŁODZONE DAKTYLAMI


Czerwone róże na Walentynki to banał. Zamiast róż wybieram czekoladę, bo lubię łakocie. Czekoladowe ciastka w polewie czekoladowej słodzone daktylami to jest to. Zdrowo-słodko, z serem i od serca.  Nie szukam odpowiedników w sklepie, bo na pewno takich nie znajdę. Pomimo mojej sympatii do Walentynek od czerwonych róż i słodkich gotowców wolę domowe wypieki, bo nic tak nie smakuje, jak słodkość przygotowana własnoręcznie i to w zdrowszej wersji.
Wierzcie lub nie, ale takie czekoladowe serca nie wymagają dodatku cukru, aby były słodkie. Do słodzenia ciasta użyłam suszonych daktyli, które bardzo dobrze zastępują cukier. Czekoladę, którą oblane są ciastka, również wybrałam bez cukru. Moja słodzona była stewią, ale możecie wybrać inną np. słodzoną ksylitolem. Jeżeli chcecie przygotować czekoladę samodzielnie, to zachęcam do skorzystania z przepisu na domową polewę czekoladową ukrytą w przepisie na pomarańcze w czekoladzie.
Czekoladowe ciastka w polewie czekoladowej są wegańskie, bez dodatku cukru, jaj i mleka, czyli świetnie sprawdzą się dla alergików czy osób, które nie jadają tych produktów z różnych względów.
Resztki ciasta czekoladowego wykorzystaj do przygotowania pysznego deseru z truskawkowym i kokosową bitą śmietanką. Ciastka w środku są miękkie i puszyste, w połączeniu z zastygniętą gorzką czekoladą i truskawkową posypką tworzą duet idealny.

Ilość to: 12 ciastek. Wartość odżywcza i wymienniki 1 serca w czekoladzie to: WW = 1.49, WBT = 0.72, kcal = 124.3, węglowodany = 16, błonnik = 1.08g, białko = 2.56g, tłuszcz = 6.93g, Suma wymienników (WM) = 2.21, w tym procent WBT = 32.

Składniki:
Ciasto czekoladowe:
• 1/4 szklanki (35g) mąki żytniej 720
• 2/3 szklanki (70g) mąki orkiszowej razowej
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1/4 szklanki (40g) oleju kokosowego lub masła klarowanego (rozpuszczonego) – masło w wersji niewegańskiej
• 1/2 szklanki (125ml) mleka roślinnego (u mnie migdałowe)
• 1 garść (80g) suszonych daktyli bez pestek
• 1 łyżka (10g) gorzkiego kakao

Polewa czekoladowa:
• tabliczka (100g) gorzkiej czekolady bez cukru (słodzonej np. stewią, ksylitolem) – w wersji wegańskiej również bez mleka
• 1/4 szklanki (50ml) mleka roślinnego lub więcej jeżeli czekolada będzie za gęsta
• liofilizowane truskawki do posypania serc (opcjonalnie, można zrezygnować)

Wykonanie:
1. Daktyle zalej gorącą wodą i pozostaw do namoczenia na ok. 20 minut.
2. Do jednej miski wsyp obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, kakao – wymieszaj.
3. Do drugiej wlej mleko roślinne, płynny tłuszcz (nie gorący!).
4. Daktyle odsącz i zmiksuj na mus, dodaj do miski z płynnymi produktami.
5. Wymieszaj płynne składniki z suchymi.
6. Formę (u mnie 24x24cm) wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę i wstaw do piekarnika nastawionego na 180 st. C (program pieczenia góra-dół, bez termoobiegu). Piecz 15 minut, wystudź.
7. Przygotowanie polewy czekoladowej: do rondelka wlej „mleko” roślinne, dodaj połamaną czekoladę i rozpuszczaj w kąpieli wodnej. Mieszaj do czasu aż czekolada się rozpuści. Czekolada powinna być dość płynna, aby można było nią bez problemu polać serca. Jeżeli będzie za gęste, dolej więcej mleka lub wody po moczeniu daktyli.
8. W międzyczasie z ostudzonego ciasta wykrawaj foremką do ciastek serca.
9. Płynną polewą czekoladową polej serca. Jeżeli boki nie pokryły się czekoladą, to posmaruj je małą łopatką.
10. Liofilizowane truskawki połam lub zmiksuje na drobniejsze kawałki, posyp nimi czekoladowe serca.
11. Odstaw  do zastygnięcia polewy czekoladowej. Ja wstawiłam do lodówki, polewa zastygła wciągu 20 minut.

Porady:
1. Jeżeli ciasto będzie za gęste, dodaj kilka łyżek wody z moczenia daktylu lub mleka roślinnego.
2. Kupując czekoladę wybieraj taką, która będzie słodzona zamiennikami cukru, np.  ksylitolem lub stewią.
3. Gotową czekoladę możesz zastąpić domową polewą czekoladową.
4. Mleko roślinne możesz zastąpić krowim, kozim czy owczym.
5. Pozostałe kawałki ciasta powstałe przy wykrawaniu serc możesz wykorzystać jako podkład do sernika, możesz je pokruszyć i dodać do owsianki lub płatków.  Możesz też ubić mleczko kokosowe, do szklanki wlać ubite mleczko, dodać pokruszone ciasto, owoce, np. truskawki, mandarynki i masz gotowy deser.




DESER Z TRUSKAWKAMI I KOKOSOWĄ BITĄ ŚMIETANKĄ BEZ CUKRU


Dawno nie jadłam deseru w takiej formie i z bitą śmietaną. W zasadzie to nigdy za nią nie przepadałam, ale w wegańskim wydaniu z mleczka kokosowego jest idealna. Świetnie komponuje się z czekoladowym ciastem słodzonymi daktylami i słodko–kwaśnymi truskawkami. Dla tych, którzy lubią desery z bitą śmietaną i owocami dzisiejsza propozycja jest najlepsza. Poza tym, że deser nie zawiera także dodatku cukru, nie ma w nim jaj i mleka, czyli mogą się nim delektować również alergicy. Myślę, że będzie fajnym zakończeniem obiadu lub walentynkowej kolacji.

Ilość to 3 porcje. Wartość odżywcza i wymienniki 1 porcji to: WW = 2.44, WBT = 1.65, kcal = 251,33, węglowodany = 26,52, błonnik = 2.03g, białko = 2.44g, tłuszcz = 17.36g, suma wymienników (WM) = 4.1, w tym procent WBT = 51.

Składniki:
Ciasto czekoladowe (lub wykorzystaj kawałki ciasta pozostałe z przygotowania czekoladowych ciastek z przepisu powyżej):
• 1 łyżka (10g) mąki żytniej razowej
• 3 łyżki (30g) mąki orkiszowej razowej
• 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• 1 łyżka (10g) oleju lub masła klarowanego (rozpuszczonego)
• 1/5 szklanki (40ml) mleka roślinnego (np. ryżowego, migdałowego) lub innego mleka
• 6-7 sztuk (30g) suszonych  daktyli bez pestek
• 1 łyżeczka (5g) gorzkiego kakao

Pozostałe składniki deseru:
• ¼ szklanki (50g) musu truskawkowego (zmiksowane truskawki świeże lub mrożone)
• ½ puszki (200ml) mleczka kokosowego o dużej zawartości ekstraktu kokosa (minimum 80%) – wstaw do lodówki na dobę
• 2 łyżki (20g)  ksylitolu lub erytrolu (można zastąpić miodem lub melasą karobową)
• garść (50g) świeżych truskawek

Wykonanie:
1. Daktyle zalej gorącą wodą i pozostaw do namoczenia na ok 20 minut.
2. Do jednej miski wsyp obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, kakao – wymieszaj.
3. Do drugiej wlej mleko, płynny tłuszcz (nie gorący!).
4. Daktyle odsącz i zmiksuj na mus, dodaj do miski z płynnymi produktami.
5. Wymieszaj płynne składniki z mokrymi.
6. Małą foremkę (mała keksówkę o długości 20cm) wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę i wstaw do piekarnika nastawionego na 180 st. C (program pieczenia góra-dół, bez termoobiegu). Piecz 15 minut, pozostaw do wystudzenia.
7. Mleczko kokosowe wyjmij z lodówki. Zbierz z góry ½ puszki mleczka (bez wody kokosowej).
8. Mleczko ubij, dodaj ksylitol, miód/melsę lub erytrol. Wymieszaj.
9. Do trzech szklanek/kieliszków o pojemności 250ml układaj naprzemiennie kawałki pokruszonego ciasta, truskawek, śmietanki kokosowej, musu truskawkowego. Na wierzch ułóż kawałki świeżych truskawek.
10. Wstaw do lodówki do schłodzenia.

Porady:
1. Do przygotowania deseru koniecznie użyj mleczka kokosowego o dużej zawartości ekstraktu kokosa - minimum 80%. Mleczko o mniejszej zawartości ekstraktu nie ubije się.
2. W zastępstwie truskawek możesz użyć malin - świetnie się sprawdzą w połączeniu z czekoladowym ciastem i śmietanką kokosową.
3. Pamiętaj o przechowywaniu deseru w lodówce.
 

Więcej porad żywieniowych oraz przepisów na smaczne i zdrowe przepisy znajdą Państwo na stronie www.napolslodko.com oraz na profilu www.facebook.com/napolslodko.

Tekst, zdjęcia: dietetyk Anna Englisz